De ziekte van Alzheimer: Alternatieve geneeswijzen

Regelmatig verschijnen er berichten in tijdschriften en kranten over stoffen die mogelijk een remmend effect hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer. Ook van sommige voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer verminderen. Naar de effectiviteit van deze stoffen wordt onderzoek gedaan en er zijn soms ook aanwijzingen dat bepaalde stoffen een positief effect hebben. Waardoor dat komt is veelal (nog) niet bekend. Een overzicht.

Voedingsmiddelen

Foliumzuur
Van foliumzuur of vitamine B11 was al bekend dat het bepaalde lichamelijke klachten kon verminderen. Foliumzuur komt met name voor in spruitjes, broccoli, sperziebonen, spinazie en volkorenproducten. Foliumzuur zou tegen de ziekte van Alzheimer beschermen doordat het de concentratie van een bepaald aminozuur (homocysteïne) in het bloed verlaagt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een hoog gehalte van dit zuur en de ziekte van Alzheimer.

Onverzadigde vetzuren
Andere stoffen waar al lang van bekend is dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid zijn de onverzadigde vetzuren. Vooral de zogenaamde omega-3-vetzuren, die met name voorkomen in vette vis zoals haring, zalm en makreel, bieden mogelijk bescherming tegen het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Een zelfde werking wordt toegeschreven aan vitamine E.

Anti-oxidanten
Vrije radicalen zijn agressieve bijproducten van zuurstofgebruik die vrijkomen in ons lichaam. Ze kunnen schade veroorzaken aan onze cellen. Dit geldt in het bijzonder voor ons erfelijk materiaal, de chromosomen. Er wordt aangenomen dat gebeurtenissen in de cel, die worden veroorzaakt door vrije radicalen, een standaard route vormen. Dit zou leiden tot het afsterven van hersencellen en tot het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Stoffen die vrije radicalen kunnen verwijderen, worden Anti-oxidanten genoemd. Deze omvatten bekende stoffen zoals vitamine A en vitamine C.
Alfa-liponzuur is een stof die in ons lichaam voorkomt. Het is niet alleen een sterke antioxidant, het versterkt ook de werking van andere Anti-oxidanten. Er zijn aanwijzingen dat alfa-liponzuur mogelijk een remmende werking heeft op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Ontstekingsremmers
Naast stoffen die wij in onze voeding kunnen aantreffen, lijkt er een keur van middelen te bestaan die ons zouden kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer of de ontwikkeling ervan kunnen vertragen. In dit kader worden onder andere ontstekingsremmende middelen als ibuprofen en aspirine genoemd.

Extracten van planten
Soms komen Alzheimer remmende producten uit een wat onverwachte hoek, zoals de stof galantamine. Dit natuurlijk eiwit komt voor in sneeuwklokjes en narcisbollen. Ook het extract van de Japanse notenboom of Ginkgo biloba zou een gunstig effect hebben.

Rode wijn vermindert risico op dementie
Regelmatig een glas rode wijn drinken (tot 21 glazen per week) vermindert het risico op dementie, inclusief ziekte van Alzheimer, met de helft, aldus een Deense studie. Bier daarentegen zou het risico verdubbelen in vergelijking met mensen die nooit bier drinken.
De onderzoekers volgden gedurende 20 jaar ruim 1700 inwoners van Kopenhagen. In de jaren '70 werden hun drinkgewoonten genoteerd. 20 jaar later werden de 65-plussers onderzocht op het voorkomen van dementie. Bij 83 van de proefpersonen werd dementie vastgesteld.
Alhoewel de onderzoekers de eetgewoonten van hun proefpersonen niet hebben onderzocht (volgens andere studies zouden wijndrinkers in Denemarken doorgaans gezonder eten met meer fruit en groenten, meer vis, meer olijfolie, minder dierlijke vetten…) , besluiten ze wel dat wijn waarschijnlijk bepaalde stoffen bevat die gunstig zijn tegen dementie. Misschien gaat het om de zogenaamde flavonoïden, een natuurlijke antioxydant aanwezig in wijn. Bij bierdrinkers daarentegen werd soms een tekort aan vitaminen B vastgesteld, die belangrijk zijn voor het goed functioneren van de hersenen.
Tot zover het goede nieuws.
Volgens een Nederlandse studie beïnvloedt zelfs één glas alcohol de reactiesnelheid en het vermogen om fouten te ontdekken. Veertien proefpersonen werden ontworpen aan tests waarbij ze snel moesten denken en instinctief redeneren. Veranderingen in hersenactiviteit werden gemeten met sensoren. Al na één alcoholische drank werden wijzigingen in de hersenactiviteit vastgesteld.
Bron: Neurology, november 2002 / Science express november 2002

Bron: Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek ( www.alzheimer.nl ).